Duurzaam * Persoonlijke Aandacht * Voorraad * Snelle service * Kindvriendelijke Artikelen * Inpakservice

Home » Informatie » Merken » Wie of wat is Haba?

Wie of wat is Haba?

Wanneer je educatieve spellen verkoopt, dan kan het merk Haba niet ontbreken. Over de spellen is goed nagedacht. Dat kan je merken aan de kleuren, afbeeldingen en hoe er gespeeld moet worden. De spellen zijn al vanaf 2 jaar. De kinderen leren al spelenderwijs met regeltjes omgaan, concentreren en logisch denken. Haba houdt wel rekening met de concentratie die een kind heeft. Vanaf 2 jaar duren de spelen ongeveer 5 minuutjes. Naarmate je ouder wordt, gaat dat omhoog. Er zitten vaak meerdere speldoelen in het spel.

Hun speelgoed overtuigt al vele generaties lang door hun bijzondere design en hoge speelwaarde. Dit hebben ze te danken aan hun designers en spellen redacteuren. Meer dan 15 medewerkers zijn elke dag gepassioneerd bezig met de ontwikkeling van doordacht speelgoed en goede spellen. Hierbij laten zij zich inspireren door de natuur of door mensen, op reis of thuis, en werken zij alleen of in team … Op het einde ontstaan bijzondere producten die de nieuwsgierigheid van de kinderen prikkelen en hun drang tot spelen stimuleren.
De wortels van het merk Haba ligt helemaal in Duitsland, net zoals de bomen die het hout voor hun producten leveren. Ze vinden kwaliteit, speelplezier, ontwikkeling van een kind belangrijk. Maar ook de natuur en duurzaamheid. Daarom is het hout wat ze gebruiken afkomstig uit duurzaam bosbeheer – en draagt hun houten speelgoed het PEFC-keurmerk.

Hieronder lees je een stukje over Haba.

 

Stichting en ontwikkelingsfase

Het was 1938 toen de Zwabische koopman Eugen Habermaass besloot om in Rodach twee bedrijven op te richten: het bedrijf "Anton Engel" met Anton Engel en het bedrijf " Wehrfritz " met Engel en Karl Wehrfritz& Co «. Habermaass bracht de commerciële knowhow en het startkapitaal, Engel had belangrijke ervaring in de productie van gelakte houtproducten en Wehrfritz kende eindelijk de weg in de textielindustrie - een ideale combinatie voor de oprichting van een productie- en een handelsbedrijf. Toch was de samenwerking van korte duur. De partners van Habermaass waren al in 1940 gestopt; nu werden beide bedrijven alleen geleid door Eugen Habermaass. Hoewel de samenwerking met Karl Wehrfritz maar ongeveer zes maanden duurde, staat zijn naam tot op de dag van vandaag nog steeds in de bedrijfsnaam.

Vanaf 1940 leidde Eugen Habermaass de twee bedrijven alleen - vanaf het begin echter met de actieve steun van zijn vrouw Luise, die ook als commanditaire vennoot was geregistreerd. Aangezien er maar een paar werknemers waren, was Luise niet alleen op papier betrokken bij het bedrijf, maar ze wijdde zich ook met grote toewijding aan het bedrijf: eerst hielp ze bij de productie, later leidde ze de postorderactiviteiten bij Wehrfritz . Eugen Habermaass leidde met grote ondernemersvaardigheid de bedrijven door de oorlogsjaren die gekenmerkt werden door tekorten.

HABA presenteerde zich voor het eerst op een speelgoedbeurs in 1950 en aan het begin van de jaren vijftig verscheen de eerste meertalige catalogus - in het Duits en Engels. Ook met Zwitserland en Nederland zijn zakelijke relaties aangegaan. Gedurende deze tijd, de korte vorm » HABA « vestigde zich als de definitieve bedrijfsnaam, het bleek uiterst compatibel met vreemde talen. Deze periode van verandering werd echter al snel aanzienlijk vertroebeld: op 30 januari 1955 stierf Eugen Habermaass onverwachts.

 

 

 

Luise Habermaass neemt de leiding over

Zijn weduwe Luise moest nu de rol van wijlen haar echtgenoot op zich nemen terwijl ze voor haar gezin zorgde. Ze kon rekenen op de actieve steun van trouwe medewerkers, vooral August Bayerlein in de rol van gemachtigde. Haar broer, Gustav Fahrner, stond ook aan haar zijde. Destijds was een vrouw aan het hoofd van een bedrijf een grote uitzondering. Dankzij haar leiderschap beheerde ze de fortuinen van de HABA-bedrijvenfamilie de komende decennia zeer succesvol.

Ze bleef ook nauw verbonden met het bedrijf toen haar zoon, Klaus Habermaass, het management overnam. Tot ze oud was kwam ze regelmatig bij het bedrijf om te controleren of alles klopte en om Klaus Habermaass te helpen met advies en actie. Luise Habermaass stierf in 2003 op 97-jarige leeftijd. Ze was de eerste ereburger van Bad Rodach.